#hashtag

Vi i klass M8 har sett och arbetat med serien hashtag. Serien baseras på ett händelseförlopp som utspelade sig 2012 i Göteborg. Vi har skrivit reflekterande och diskuterande texter om seriens handling och hur vi tycker att man borde bete sig på sociala medier för att undvika sådana här situationer och för att inte såra någon. Efter varje avsnitt har vi bildat små grupper och diskuterat innehållet, vad vi tyckte att karaktärerna gjorde för misstag och vad de kunde ha gjort bättre. Här nedan kan du läsa våra texter.

 

Skrivuppgift #hashtag

 

Serien #hashtag är inspirerad av en verklig historia av ett instagramupplopp om kontot paaach i Göteborg 2012. Kontot skapas av en tjej, Maryam. Maryam och Freja går i samma klass på gymnasiet. Freja, en självsäker, populär tjej som ser bra ut men verkar vara ganska ytlig och falsk. Hon har många kompisar, har fester, tjejmiddagar men bjuder inte riktigt alla.  Maryam är en tjej som är ensam, osäker och mobbad. Blir inte bjuden på andras fester, och får inte vara med bland gängen i skolan. Det är därför hon skapar detta konto, hon blir ledsen och besviken för att hon fick inte komma på Frejas fest där alla kom, den festen som bara skulle vara en liten tjejmiddag enligt Freja. Maryam skapar kontot för hon vill ha uppmärksamhet, sprida dåliga rykten och hänga ut personer som går på skolan. I början tycker alla att det är ganska roligt och dras därför med. Flera hundra likes och kommentarer på bara några minuter. Fler och fler skickar in tips om elaka saker som hänt personer som sedan Maryam laddar upp på kontot. I början är det mest positiv feedback till den som skapat kontot men efter ett tag blir det värre och värre, det blir kaos. Det skapar spänning och nervositet när man tittar och man vill bara få reda på hur allt ska gå. Det blir upplopp på skolan och alla tror att det är Freja, eftersom hon var den enda som visste vad som hade hänt  Nabila och hennes pojkvän som sen kom ut på kontot. Polisen blir inblandad och flera tusen vill döda Freja. På grund av det här konto har vänskap förstörts, folk pratar inte med varandra och litar inte på andra. Freja blir först misstänkt men efter ett tag blir istället en kille misstänk och det visar sig vara Maryams pappa. För när poliserna har tagit reda på IP-adressen till den som har skapat kontot är det hans adress. Just när polisen håller på att gripa hennes pappa kommer Maryam hem, hon blir rädd och springer in och erkänner. “ Det var jag som skapade det där jävla kontot.” Ryktena sprids igen, väldigt fort och den här gången är det sanning. Maryam blir sedan dömd och får betala skadestånd till alla utsatta.  

 

Av det här upplopp fick väldigt många olika konsekvenser, vissa mer än andra. De personer vi fick följa i serien var de som fick mest konsekvenser. Maryam blev dömd och var tvungen att betala skadestånd till alla som blivit uthängda, vilket var ganska många. På grund av det var hennes pappa tvungen att sälja sin affär och därmed var han också tvungen att hitta ett nytt jobb. Maryam valde att hoppa av skolan och även hon började jobba för att få pengarna att räcka till. Även om det var en tuff väg dit, så slutade det ganska bra med att de jobbade tillsammans på ett lager. Freja blev ovän med sin “bästa vän” Nabila, även om hon inte var Frejas äkta vän så var de ju ändå bästa vänner innan detta konto skapades. Hennes vänner slutade tro henne och vägrade lyssna på vad hon ville säga. Frejas föräldrar lyssnade inte heller på sin egen dotter utan trodde att det var hon som skapade kontot. Väldigt många tappade förtroendet för Freja och hon fick många emot sig. Hon kommer nog alltid vara förknippad till den här dramatiska händelsen. Vi fick även följa två andra tjejer, Aju och Bim som också fick konsekvenser av den här händelsen. Aju var en av de som blev uthängda på kontot och det var hennes bästa vän Bim som skickade in tipset till Maryam. På grund av att Aju blev uthängd om att hon ljög att vara oskuld, var det killar som började håna henne. Gå fram till henne i skolan, komma till hennes träning och göra henne obekväm. Hon kunde nästan inte längre gå själv utan att ett gäng killar kom fram till henne. Det var också Aju som blev så sur på Freja när hon var misstänkt och skrev till alla att de skulle komma till skolan och döda Freja, Aju har nog lärt sig en läxa av det, att man ska tänka igenom allt man ska skriva innan man gör det. När Maryam laddade upp och försökte lägga över skulden på de personer som skickat in tipsen blev Bim hatad av nästan hela sin klass och Aju blev väldigt sur och ledsen. De blev ovänner, började bråka och kom längre ifrån varandra. Bim fick många emot sig och blev ganska ensam.   

 

Språket i sociala medier är mycket grövre än i vanliga sociala sammanhang och jag tror att nästan alla har det lättare att skriva fula ord och hoppa på folk på sociala medier än i verkligheten. Man kan skriva saker anonymt och det är nog mycket enklare för personer att skriva t.ex. “ jävla hora” istället för att gå fram till någon i t.ex. skolan och säga det. Man kanske tror att personer inte tar lika illa upp på sociala medier, bakom en skärm men det gör man. Jag tror att nästan ingen eller iallafall väldigt få skulle våga gå fram till någon, säga något elakt och använda grovt språk på ett seriöst sätt. Det är inte lika vanligt att säga något dumt till någon som det har blivit att skriva det och det är nog på grund av att man kan vara anonym överallt, man kan skriva vad som helst utan att någon vet vem det är. Det är nog den vanligaste faktorn till att man använder ett dåligt språkbruk. Men tack vare att man kan vara anonym så tror jag också att man kan påverkas positivt, att man blir modigare och vågar skriva även snälla saker till folk. Alla måste tänka på hur man beter sig på sociala medier, det spelar ingen roll i vilket sammanhang det är, man ska aldrig använda ett dåligt språkbruk, allt låter och blir så negativt. Jag har själv aldrig varit med om att någon har varit elak, hängt ut mig eller använt fula, grova ord mot mig. Men såklart ser jag väldigt ofta på sociala medier att folk skriver kränkande, hatiska kommentarer där folk använder fel språkbruk. Detta brukar vara vanligast till kändisar och de är antagligen relativt vana vid det. Avundsjuka och svartsjuka tror jag har en stor betydelse i det här. Många kända personer kanske inte tar lika illa upp när folk skriver hatiska kommentarer med ett otrevligt språkbruk, utan struntar bara i det, fast det är aldrig okej med att skriva elaka kommentarer eller använda ett fult språk till någon. Sedan tror jag att alla hade reagerat annorlunda om någon hade kommit fram till en kändis och sagt något elakt. Jag tror faktiskt inte ens så många skulle ha vågat det. Att skriva eller göra någonting bakom en skärm kan vara så olikt och mycket lättare än att man gör det i verkligheten.   

 

Att diskutera med varandra i grupp efter varje avsnitt var intressant, man fick höra vad andra tyckte och tänkte. I min grupp tyckte vi ganska lika men det är såklart alltid någon som tillägger och säger något man inte har tänkt på innan vilket jag tycker är bra. Man hjälps åt att få ett bra och utvecklat svar. Något jag kommer ihåg från diskussionerna där vi i min grupp tyckte lite olika var på hur pass viktigt det är att få likes på sina bilder. Några tyckte att det inte spelar någon roll alls medans några andra, vi tyckte att det egentligen inte borde spela någon roll hur många likes man får men man vill ändå ha många likes för man känner sig lite populär och man får som bekräftat att folk verkligen ser och uppmärksammar en. Det var ett exempel på ett slags nytt perspektiv jag fick, att varför ska det vara så viktigt med likes egentligen.  
Alla måste hjälpa till att ändra språkbruket på sociala medier, vi ungdomar och vuxna måste lära yngre barn och nybörjare att använda rätt språk och trevliga ord. Skulle du kunna säga det du skriver till någon i verkligheten. Tänk på hur det låter när du skriver något, tänk hur du själv hade känt om någon hade gjort så som du gör mot den. Sprid positivitet, glädje, lycka och använd sociala medier till en bra sak.  

 

Skrivuppgift Hashtag

 

Serien är baserad på ett händelseförlopp som utspelade sig för några år sedan i Göteborg. Den handlar om en Instagram sida som heter Paaach där en tjej, Maryam lägger ut kränkande bilder och “avslöjanden” om personer utan deras medgivande. Folk tror då att den som ligger bakom kontot är en känd bloggerska, Freja och hon får ta all skit men det är egentligen en tjej i hennes klass, Maryam.

Maryam och Freja ska stå för deras skolas bidrag till gymnasiemässan och Freja låter Maryam göra allt jobb. Freja berättar en hemlighet för Maryam som involverar Frejas bästa vän. När Freja sedan inte vill bjuda in Maryam på sin fest utan ljuger för henne och säger att det bara är en tjejmiddag som det redan är för många inbjudna till. Maryam accepterar detta men sen ser hon på Frejas blogg att hon skriver att det är fest. Då blir Maryam sur och bestämmer sig för att lägga ut hemligheten på en Instagram sida som hon döper till Paaach. Folk börjar skicka in bilder med texter till kontot som de vill att hon ska publicera. Maryam är den enda som står på Frejas sida när folk börjar tro att det är hon som startat kontot eftersom att hon vet att Freja inte startade kontot. Fler och fler tror att det var Freja och till slut anordnas ett upplopp mot hennes skola. Upploppet anordnas av en tjej, Aju som blivit utlagd på Paaach, av sin bästa vän Bim. Freja blir gripen av polisen under upploppet och efter ett tag kommer det fram att det var Maryam som startade kontot. Hon blir sedan dömd till att betala skadestånd till de som har anmält henne. Freja tar också all ära över gymnasiemässan.

De konsekvenser som jag ser att folk får är ju givetvis att Maryam får sona sitt brott och betala skadestånd till dem hon har kränkt. Det får även konsekvenser för Freja. När alla trodde att det var hon så var alla emot henne men de var väldigt snabba med att byta sida när det kom fram att det inte var hon så det påverkade inte henne så förutom att hon kan veta att ingen av hennes vänner tror på henne när hon säger att det inte var hon. Hennes kommer ju också alltid att komma upp när man söker på “ upploppet” och folk lär ju tänka, tja om de misstänkte henne så måste det väl finnas en anledning till det så hon kanske är lite skum iallafall. Konsekvenserna för de som blivit uthängda är att de alltid kommer att vara dem där som blev uthängda på Paaach. De kommer alltid att vara kränkta och de som lyssnar på vad som skrevs på kontot kan använda det emot de utsatta eftersom att det var rätt så djupa saker som kom fram eller snarare avslöjades. Sakerna som skrevs om folk var fruktansvärt kränkande och de enda som var värre än hon som la ut dem var enligt min åsikt de som skickade in bilderna och “avslöjandena”. I serien får vi träffa Aju och Bim. Aju kysser en tjej i smyg och Bim ser det. Bim blir då av någon anledning sur och skickar in en bild på dem till Paaach med en text som säger att Aju bara påstår sig att vara oskuld. Konsekvenserna för Aju ser man tydligt i serien då flera killar försöker förgripa sig på henne och kallar henne “hora”. Bim visar att Aju inte kan lita på henne genom att hon sviker hennes förtroende.

Språket som används i sociala media innehåller oftast ord som man inte skulle använda öga mot öga. Jag tycker att det är fegt att skriva saker som man inte vågar säga till personen i verkligheten. Men det kan vara positivt och negativ att skriva med folk på sociala medier. Positivt för att man kanske vågar erkänna att man tycker om en person när man inte har tillräckligt med mod för att säga det öga mot öga. Negativt som jag sa tidigare för att man är enligt mig feg om man skriver elaka saker till någon som du inte skulle våga säga öga mot öga av olika anledningar.

 

Jag har inga egna erfarenheter av nätmobbning men jag har hört om folk som blivit utsatta för det. Det kan ha varit allt ifrån att personen som skrev tyckte att den hen skrev till var ful, tjock eller bara inte dög. På ett sätt tror jag att det är värre att få mobbningen skickad till en eftersom att då finns kommentarerna kvar och du kan gå tillbaka och kolla på dem även om du egentligen bara vill glömma det. Givetvis säger jag inte att det är kul när någon går fram till en och säger att man är ful, det sitter kvar i hjärnan länge, men den personen vågade iallafall säga det rakt till en. Men positiva meddelanden har jag erfarenhet av och det är alltid lika trevligt att veta att nån bryr sig om en tillräckligt för att fråga hur jag mår eller bara säga att den uppskattar mig. Det är såklart också kul att få höra att någon uppskattar en och det är enligt mig värt mer. Som jag nämnde tidigare tror jag att folk skriver sånt här på sociala medier för att de inte har mod nog att säga det direkt till personen, både i positiva och negativa sammanhang.

 

Jag tycker att vi måste lära oss hur man pratar med folk via nätet. Du säger inte elaka saker till någon där som du inte vågar säga i verkligheten. Du kan absolut ge komplimanger till folk, men mobba dem inte. Det är bara fegt att mobba folk överhuvudtaget så min uppmaning till folk som gör det är att sluta direkt och lös situationen. Vi kan påverka tonen i sociala media genom att vi lär barn och unga vilket språk som är okej och hur man tilltalar varandra. Om man tillåter sina barn att kalla varandra för skällsord hemma eller i skolan så tror dem att det är okej att säga sånt till folk, men det är det inte. Vi kan också säga till dem som använder sådant språk och säga att det inte är okej.

 

Jag vet inte om jag fick så mycket nya perspektiv av våra diskussioner, men jag tycker att det är väldigt intressant att få veta vad andra tycker och tänker. Något som jag kommer på att vi i våran grupp såg olika på var hur pass viktigt det är att få likes på sina bilder. Vi kom fram till att det egentligen inte är viktigt men man vill ändå ha likes för att då känner man sig populär och man vet att folk faktiskt “ser” en. vi såg också olika på varför Maryam gjorde som hon gjorde. Jag tänkte att hon skapade kontot enbart för att hon var sur på Freja medans en annan i min grupp tog upp att hon kanske gjorde det för att hon ville synas. Det hade jag inte tänkt på innan så det var väl ett slags nytt perspektiv jag fick ut från diskussionerna. Vi kom då fram till hur pass viktigt det är att vi försöker att inkludera alla i klassen när vi gör saker för att motverka sådana hära händelser. Diskussionerna var olika efter varje avsnitt, de påverkades beroende på vilken karaktär som agerat huvudperson.

 

Jag tycker att ALLA ska tänka på hur de tilltalar folk och vilket språk de använder. Ett ord kan skada mycket mer än vad man tror. Du kanske bara tycker att det är på skoj men den andra parten kan uppfatta det som kränkande. Så tänk på vad du skriver och hur du formulerar dig. Skriv heller inte saker anonymt till folk, det skrämmer bara upp den du skriver till och är ännu fegare än att skriva elaka saker när du uppge ditt namn.

Skrivuppgift Hashtag

Mariam har fått i uppdrag av sin lärare att arbeta med Freja inför gymnasiemässan, Mariam och Freja ska presentera sitt gymnasium.

 

Senare samlas de hos Freja för att planera allt.

Mariam börjar efter ett tag att känna sig som en av Frejas vänner och hon får tillochmed vara med på ett inlägg på Frejas välkända blogg.

 

Under dagen frågar Mariam om hon får vara med på Frejas Fest.

 

Freja förklarar att det bara är en tjejmiddag och att de redan är för många. Mariaim förstår att hon kanske inte bara kan tränga sig in på deras tjejmiddag.

 

Samma kväll som tjejmiddagen ser Mariam alla inlägg på Frejas blogg och Freja svarar på en kommentar:

-kom hit det är fest.

 

Mariam och Freja hade pratat länge och Mariam fick reda på en av de största hemligheterna om Frejas kompis Nabila. Mariam valde att hänga ut Frejas kompis Nabila på instagram för att som Mariam sa i domstolen “Hon ville vara med”.

 

Det låter helt fel för mig helt fel och det är antagligen inte anledningen till att Mariam gjorde detta. Det hände bara på grund av aggression, ledsamhet och utanförskap.

 

Hon valde att hänga ut henne för att hon var förkrossad av aggression, och det var det bästa hon kom på att göra för att uttrycka sina känslor.

 

Mariam fortsatte med att hänga ut personer på instagram eftersom att hon kände att hon fick uppmärksamhet.

 

Många svarade fortsätt så, och andra ville se kontots skapare död, Mariam fick massa ångest eftersom att hon både tyckte lite synd om Nabila och de andra hon hängt ut på Instagram samt att nu trodde folk att det var Freja som skapat Kontot paach som Mariam använde för att hänga ut folk. Anledningen till att alla trodde att det var Freja som låg bakom kontot var för att Nabila hade endast berättat sin hemlighet för Freja och när Nabila såg att hennes hemlighet var uppe på sociala medier så skyllde hon genast allt på Freja.

 

En arg mobb skapad av Aju, en person som blivit uthängd på paach samlades utanför Mariam och Frejas skola för att kräva upprättelse från Freja. Men medans mobben stormade skolan kom polisen in och hämtade Freja.

 

Polisen tog med Freja på förhör men fick sedan släppa henne eftersom att det inte fanns några bevis för att det var hon. sedan spårade polisen ägaren till telefonen som var Mariams pappa.

 

Polisen var hemma hos Mariam när hon kom hem och I slutändan så blev Mariam tvungen att erkänna att det att hon som hade skapat kontot paach och hennes vårdnadshavare (hennes pappa) stämdes på en halv

miljon kronor.

 

Slutsatts: Freja valde att inte ta med Mariam på festen hon kunde bara ha sagt rakt ut att hon inte ville ha med Mariam, men hon valde att ljuga för henne om att festen bara var en tjejmiddag, och att de redan var för många.

 

Mariam hade börjat känna sig som en av Frejas vänner och hon förstod att hon kanske inte bara skulle kunna tränga sig in i deras “tjejmiddag”

 

Senare mot kvällen, på tjejmiddagen som visade sig vara en fest lade Freja ut lite bilder på sin blogg om vad som hände där. Freja fick en kommentar från en kille och hon svarade -Kom hit det är fest.

 

När Mariam läste Frejas blogg kände hon sig sviken och det var anledningen till att Mariam skapade instagramkontot paach där hon hängde ut Nabila och många andra.

 

Så att Freja postade inlägget ledde också till att Mariam skapade kontot och blev stämd på en halv miljon kronor.

 

Aju kan länge ha gått och hållit tillbaka att hon var homusexuell men inte vetat om hon vågat visa det. Det var jätte bra att hon vågade ta steget att kyssa en tjej samt fick hon egentligen hjälp i social media att gå vidare.

 

Det verkade som att hon kanske aldrig skulle våga ta ännu ett steg att visa vem och vad hon gillar. Denna “hjälp” var hemskt jobbig och pinsam för Aju men också bra.

 

Aju kanske hade kunnat gå vidare på egen hand men som det såg ut så var Aju väldigt blyg.

 

På sociala medier kan folk säga vad som helst utan att behöva ta riktigt ansvar omgående. Det är såklart mycket lättare att skriva elaka saker om en person genom sociala medier istället för att säga det öga mot öga.

 

Många kan vara jätteblyga för att uttrycka sina känslor i verkligheten och känna extra mod när de kan säga saker utan att någon står och blänger på dem för vad de säger.

 

Det kan vara personer som håller tillbaka sina känslor över hela dagen och när de kommer hem släpper de ut allt över sociala medier. Det går aldrig att vara helt säker på vad som sägs över sociala medier, vissa saker kan bara vara skämt.

 

Det är svårare att se vad folk menar över media eftersom att man inte kan se hur de uttrycker sig med kroppen när detta händer. Vissa saker folk säger kan de komma att ångra direkt men vi kan inte kan se att de ångrar sig i social media på samma sätt som i verkligheten.

 

Det är därför väldigt viktigt att vi lär unga att det inte är okej att kalla folk saker som t.ex. Hora över sociala medier, om vi får ut budskapet till barnen kommer det sociala nätverket att skärpas till.

 

Summering: Från början tyckte jag att allt var Frejas fel för att hon berättade hemligheten och ljög för Mariam samt gjorde Mariam helt förstörd.

 

detta ledde som sagt fram till paaach kontot, Men det var samtidigt Mariam som valde att skriva allt detta.

 

folk ljuger för varandra och berättar hemligheter hela tiden men sedan om det är någon väljer att gå ut med allt i sociala medier som konsekvenserna skapas.

 

När man är på sociala medier ska man tänka på olika saker, allt som skrivs över sociala medier är inte sant och många ljuger för att själva nå högre status. Detta är ett tecken på dålig uppfostran eller dåligt umgänge.
Om du ser någon som blir behandlad dåligt över sociala medier samt att du vet att det inte bara är ett skämt kan du stå upp för den uthängda.

 

 

 

 

#Hashtag

Jag börjar med en kort sammanfattning om seriens handling. Serien börjar med att Maryam och Frida får en uppgift att fixa i ordning en gymnasiemässa för deras skola och det blir bra vänner Frida berättar skvaller för Maryam om nabila om att en kondom hade fastnat i henne när hon hade haft sex med sin kille. Sen var Maryam tvungen att åka för att Frida skulle ha en fest som maryam inte var bjuden på. Maryam frågade ifall hon fick följa med på den men hon fick inte för att Frida sa att det skulle vara en tjejkväll med 5-6 styckna men egentligen så var det ett helt stort gäng och då av irritation och aggression så skapade hon ett instagramkonto och la ut ett inlägg där hon skvallrade om Nabilas kondom incident och då visade en kille som aldrig gavs vid namn Nabila inlägget. Då vart nabila arg på freja för att hon hade bara berättat det för Freja. då spreds sig instagramkontot som en vild skogsbrand i staden och då var kontot jättepopulärt så folk började skicka in annat skvaller som då maryam la ut på @paaach som kontot hete och det var jätte kul för alla innan man själv blev drabbad då började man smutskasta @paaach och senare fick polisen reda på @paaach (maryam) ip adress som ledde till hennes hus och då blev maryam gripen och satt i domstolen och skulle betala    15000 kr för varje inlägg hon hade gjort mot en person och det var väldigt många inlägg och de skulle kosta skjortan så då var maryam tvungen att fixa ett jobb och hennes pappa var tvungen att sälja sin arab kiosk och fixa ett jobb med maryam så det skulle kunna betala tillbaka pengarna för skadeståndet.

 

De finns ju 2 olika sidor av det här då precis som ett mynt(Krona och klave :D) en bra och en dålig sida förknippar många personer med. Här en sak som jag tycker är bra med den här serien är att man öppnade ögonen för social medier för man kan inte lita på alla där folk kan ljuga om sin ålder eller sitt kön eller den klassiska reklamen få reda på hur du tjänar 1000 KR i timmen utan att göra någonting! Gör de 3 delarna och all det där är ditt! men det är väldigt trovärdigt för många men det är bara ett lurendrejeri för att de tar pengarna på kontot istället för att ge dig dom. men de finns ju 2 sidor som sagt och det är att man förändras väldigt mycket på internet tex man vågar säga väldigt mycket bakom en skärm men inte direkt i ansiktet på andra det är just fegheten att inte våga göra något. Där är det ju också att man kan våga vara lite mer dryg mot sina kompisar för att du vet ifall de kommer ta det som ett skämt eller ifall de blir sårade medans folk du inte känner så bra så säger du kanske inte så mycket svär inte lika mycket T.EX. eller din mamma och pappa de svär du nog inte lika mycket mot.

 

Men man ska aldrig egentligen lita på dom på internet jag blev knivhotad av en kille i 7:an men jag kom till skolan utan rädsla för att jag visste att han inte skulle våga för att det var rätt så hög bevakat på en skola av elever och lärare men jag gjorde lite fel där ändå man ska aldrig gör som en som hotar på internet säger T.ex. kom ut så slåss vi. Men det finns ju alltid en anledning till att folk gör det här T.ex. att man mår dåligt eller att man bara är rent ut sagt dum i huvudet. men det är ju som sagt jätte dumt att göra så på internet för att andra blir sårade på många olika vis och så kan det leda till stora böter som Maryam.

Men jag har inte direkt lärt mig något nytt om näthat för att jag har vetat det här i ungefär 2 år att det inte är normala människor på internet men jag använder det varje dag men jag håller alltid koll ifall att det är lite lustiga människor på internet. Men nu kommer jag med mina slutgiltiga råd lita aldrig på någon länk eller något mail från någon du inte känner. För ifall du klickar på länken eller gör vad som står i mailet så kan du T.ex. bli av med pengarna eller bli av med datorn för att de skickar in ett virus på den.